Bijgewerkt op 11-01-2020
Webdesign Frans Renner
Copyright Concordia Florebith
Geschiedenis Oudenbosch 1870: het jaar waarin het allemaal begon. Een 25-tal personen hadden een boomschuttersgezelschap opgericht onder de zinspreuk "De Tevredenheid". Met dit gezelschap wilden zij een Gilde vormen. Doordat er reeds een Gilde in Oudenbosch bestond was dat niet mogelijk. Uiteindelijk werd op 6 juni 1871 besloten het boomschuttersgezelschap te veranderen in een handboogschuttersgezelschap en in plaats van wipschieten, te gaan doelschieten. Hiermee werd ook de naam gewijzigd in "Concordia Florebit", wat staat voor "Eendracht Zal Bloeien". In de loop der jaren is er door een foute spelling de letter "h" aan het eind toegevoegd. De eendracht bloeide voor het eerst echt in 1949 toen het eerste 6-tal van de vereniging voor de eerste maal Kampioen van Nederland werd!!!
Het 6-tal dat in 1949 Nederlands Kampioen werd met van links naar rechts: Mathijs Oomen, Rinus van Domburgh, Walter Rampaart, Frans van Domburgh, Toon van de Lindeloof en Laurentius Bosma.
De leden van Concordia Florebith in 1949;
De competitie speelde zich in de zomer af en het was gebruikelijk dat dergelijke wedstrijden buiten werden geschoten, maar toch kwam er behoefte aan indoorbanen, zodat in de winter binnen geschoten kon worden. Dit geschiedde in 1951, toen door de eigenaar van het clubgebouw, "café Het Groene Woud", een aantal indoorbanen werden gerealiseerd. In 1972 kwam er nog een semi-buitenbaan bij, zodat men toch nog een beetje buiten kon blijven schieten. Hiermee verkreeg men 4 binnenbanen en 4 semi-buitenbanen. Toen de competitie van de zomer naar de winter is gegaan, werden de meeste wedstrijden binnen verschoten. Concordia Florebith is een vereniging waarin mensen op zowel sportieve als recreatieve manier hun sport/hobby kunnen beoefenen. Er is dan ook een deel van de schutters die zeer actief zijn en op een hoog niveau hun wedstrijden schieten terwijl een ander deel het veel rustiger aan doet en meer voor hun ontspanning bezig zijn. Wat in deze tak van sport zeer goed te combineren is. Voorbeeld hiervan is Jack Elst, welke in 2005 Nederlands kampioen werd in de discipline 25meter 1pijl.